Nie takie małe co nieco

 

miodNa pewno widzieliście bajkę o Kubusiu Puchatku ;) Uwielbiał on miód. Nic dziwnego – gdyż jest pyszny, a na dodatek niezwykle zdrowy.

Smak miodu kojarzy nam się z zimą. Spożywamy go najczęściej dodając do herbaty w celu ogrzania zziębniętego organizmu lub też lecząc przeziębienia. Miód składa się w ok. 70-80% z węglowodanów prostych (fruktozy i glukozy), które są całkowicie przyswajalne. Mimo dużej zawartości cukrów prostych – nie przyczynia się do powstawania próchnicy. Stwierdzono, że wzrost paciorkowców Streptococcus mutans, będących główną przyczyną próchnicy, hamowany jest przez obecny w miodzie nadtlenek wodoru. Główne mikro- i makroelementy zawarte w tej niezwykłej substancji to żelazo, wapń, magnez, mangan, potas, kobalt. Jak również witaminy: B1, B2, B6, PP, A, C, D, H i K. Ma się czym chwalić ;)

Substancje pochodzące z nektarów roślin jak również związki chemiczne wytworzone przez pszczoły charakteryzują się dobroczynnym działaniem na organizm. Neutralizują toksyny (również w przypadku zatrucia alkoholem) , hamują rozwój drobnoustrojów, są pomocne w walce z infekcjami, podnoszą odporność organizmu, przyśpieszają gojenie się ran (także wrzody), stymulują produkcję czerwonych krwinek, działają przeciwbólowo i regenerująco. Dzięki niskiej zawartości białka oraz jonów sodu i chloru, miód wykazuje korzystne działanie na nerki i drogi moczowe. Jak widać spożywanie miodu opłaca się.

Jeśli chcesz wzmocnić swoją odporność najlepiej spożywaj codziennie rano – na czczo miodowy eliksir ( łyżka miodu na szklankę letniej wody). Odradzam rozpuszczanie miodu w temperaturze wyższej niż 40C gdyż traci on swoje cenne lecznicze właściwości. Ta uwaga dotyczy również wypijania gorącej herbaty lub mleka z miodem. Najlepiej poczekać aż temperatura napoju obniży się a następnie dodać produkt pszczeli.

Jednak musisz pamiętać że odmian miodu jest wiele, a każda z nich ma inne działanie na organizm.

Miód akacjowy –pomaga w przeziębieniach i problemach z trawieniem.
Miód gryczany – pomaga odbudować kości po złamaniach a także jest zalecany przy problemach natury psychicznej: depresje, nerwice.
Miód koniczynowy – zapobiega biegunkom i działa moczopędnie.
Miód wrzosowy - zalecany przy chorobach nerek, pęcherza i prostaty.
Miód spadziowy – wspomaga krążenie krwi, pomocny w leczeniu przewlekłego kataru i astmy oraz chorób dróg oddechowych
Miód lipowy – działa uspokajająco, łagodzi niepokój i bezsenność, a także wzmacnia odporność organizmu, przyśpiesza gojenie się ran.
Miód rzepakowy – wzmacnia serce i wątrobę oraz pomaga leczyć choroby skóry i goić rany, redukuje nadciśnienie i anemię.

Mimo ogromu zalet pszczelej kuracji, muszę ostrzec przed stosowaniem jej u niemowląt. Nie należy podawać im miodu zanim ukończą 1 rok życia. Wprowadzanie tego produktu powinno być stopniowe i warto prowadzić obserwację maluchów, gdyż istnieje prawdopodobieństwo wystąpienia uczulenia. Między 1 a 6 rokiem życia można podawać dzieciom 3 łyżeczki miodu dziennie, a 6-12 rokiem życia do 6 łyżeczek.

Uwaga! Miód sztuczny nie posiada żadnych właściwości leczniczych, wiec nie dajmy się nabrać ;)

„Kto miód pije ten długo żyje” – więc do dzieła!!!

rejestruj2